κόστος seo

Κόστος SEO 2023 – Πόσο Κοστίζει το SEO

Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) είναι η διαδικασία βελτίωσης της ορατότητας ενός ιστότοπου ή μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης αποτελεί μέρος του διαδικτυακού μάρκετινγκ και αποσκοπεί στη βελτίωση της θέσης κατάταξης ενός ιστότοπου στα μη αμειβόμενα αποτελέσματα μιας μηχανής αναζήτησης.

Το κόστος του SEO μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του έργου, τον ανταγωνισμό στον κλάδο, την περιοχή, το είδος των υπηρεσιών που παρέχονται και πολλούς άλλους παράγοντες. Μπορεί να υπάρχει μια αρχική επένδυση για τη βελτίωση του SEO της ιστοσελίδας σας, αλλά το κόστος συντήρησης του SEO συνήθως είναι χαμηλότερο από αυτό της διαφήμισης.

Η υψηλότερη θέση κατάταξης που εμφανίζεται στις μηχανές αναζήτησης, όπως η Google, η Yahoo! και η Bing, σημαίνει περισσότερους επισκέπτες στον ιστότοπό σας.

Ποιοι είναι το Κόστος SEO και πως καθορίζεται

SEO σημαίνει “βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης”. Πρόκειται για τη διαδικασία κατάταξης της ιστοσελίδας σας σε υψηλότερη θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το SEO δεν αφορά μόνο τις λέξεις-κλειδιά, αλλά και την ποιότητα του περιεχομένου σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να καταταγείτε καλά για το “κόστος seo”, τότε θα πρέπει να έχετε πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα στον ιστότοπό σας – και να βεβαιωθείτε ότι είναι σχετικές και ενημερωμένες! Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο, επειδή περιλαμβάνει τη συγγραφή νέου περιεχομένου που είναι σχετικό και χρήσιμο για τους επισκέπτες που αναζητούν ειδικά το κόστος SEO (και όχι οποιαδήποτε παλιά πληροφορία).

Αυτό σημαίνει ότι το SEO δεν είναι μια άμεση λύση–συνήθως χρειάζονται μήνες προτού οι ιστότοποι αρχίσουν να βλέπουν αποτελέσματα από τις προσπάθειές τους. Αλλά μόλις αρχίσουν να βλέπουν θετική κίνηση στην κατάταξή τους, γίνονται πιο πιθανοί υποψήφιοι για οργανική κυκλοφορία από τις αναζητήσεις της Google (ή όποια άλλη μηχανή αναζήτησης προτιμούν οι χρήστες).

Το κόστος του SEO μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος του έργου, την περιοχή, τον ανταγωνισμό στον κλάδο και το είδος των υπηρεσιών που παρέχονται. Κατά μέσο όρο, η αρχική επένδυση για τη βελτίωση του SEO μιας ιστοσελίδας στην Ελλάδα μπορεί να κυμαίνεται από μερικές εκατοντάδες έως μερικές χιλιάδες ευρώ.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος συντήρησης του SEO είναι συνήθως χαμηλότερο από αυτό της διαφήμισης και οι αποτελεσματικές τεχνικές SEO μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην ορατότητα και την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης.

Για παράδειγμα διαθέτω εταιρεία SEO που παρέχει υπηρεσίες σε εταιρείες και ιδιώτες σε όλη την Ελλάδα. Το κόστος και η ποιότητα των υπηρεσιών SEO που προσφέρονται μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία, την εμπειρία και τις δεξιότητες των ειδικών SEO που απασχολούνται.

Πόσο κοστίζει το SEO;

Η απάντηση στο ερώτημα πόσο κοστίζει το SEO είναι, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, “εξαρτάται”. Το κόστος της καμπάνιας βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης θα ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες:

 • Το μέγεθος της επιχείρησής σας και πόση επισκεψιμότητα έχει
 • Τον αριθμό των λέξεων-κλειδιών που θέλετε να στοχεύσετε στις προσπάθειες SEO σας (και σε πόσες σελίδες βρίσκονται αυτές οι λέξεις-κλειδιά)

Αν θέλετε να κατατάξετε τον ιστότοπό σας υψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης, το SEO είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το πετύχετε. Αλλά πόσο κοστίζει το SEO; Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: πόση δουλειά πρέπει να γίνει, τι είδους αποτελέσματα θέλετε και ποιον προσλαμβάνετε.

Είναι αναγκαίο το SEO για την ιστοσελίδα μου;

Αν επιθυμείτε να αυξήσετε την ορατότητα και την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σας, τότε η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) είναι ζωτικής σημασίας. Ο σκοπός του SEO είναι να βελτιώσει την θέση της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης όπως η Google, η Bing και η Yahoo. Όταν η ιστοσελίδα σας εμφανίζεται ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης, τότε είναι πιθανότερο να επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας περισσότεροι χρήστες.

Επιπλέον, οι αποτελεσματικές τεχνικές SEO μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσετε την εμπειρία του χρήστη στην ιστοσελίδα σας, να αυξήσετε τον ρυθμό μετατροπής των επισκεπτών σε πελάτες και να δημιουργήσετε μια πιο αξιόπιστη και αξιόπιστη εικόνα για την επιχείρησή σας.

Συνολικά, αναζητήστε την υποστήριξη ειδικών SEO για να βελτιώσετε την ιστοσελίδα σας και να αυξήσετε την επισκεψιμότητα, τις πωλήσεις και την αναγνωρισιμότητά σας στο διαδίκτυο.

Ποια είναι τα είδη SEO και τι αφορούν

Υπάρχουν διάφορα είδη SEO που μπορούν να εφαρμοστούν σε μια ιστοσελίδα. Ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα είδη SEO περιλαμβάνουν:

 1. On-Page SEO: Αφορά τις τεχνικές βελτιστοποίησης που εφαρμόζονται στον ίδιο τον ιστότοπο, όπως η βελτιστοποίηση των ετικετών τίτλου, της περιγραφής μετατόπισης, των εικόνων και των περιεχομένων της ιστοσελίδας.
 2. Off-Page SEO: Αφορά τις τεχνικές βελτιστοποίησης που εφαρμόζονται εκτός του ιστότοπου, όπως οι διασυνδέσεις που εισάγονται σε άλλες ιστοσελίδες, τα social media links και τα backlinks.
 3. Technical SEO: Αφορά τις τεχνικές παραμέτρους του ιστότοπου, όπως η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας, η βελτιστοποίηση για τα mobile, η ρύθμιση των URLs και η πιστοποίηση SSL.
 4. Local SEO: Αφορά τις τεχνικές που εφαρμόζονται για τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας στις τοπικές αναζητήσεις.
 5. E-commerce SEO: Αφορά τις τεχνικές που εφαρμόζονται στις ιστοσελίδες των καταστημάτων στο διαδίκτυο, όπως η βελτιστοποίηση των προϊόντων.

Κάνω διαφήμιση στο Google Ads, αξίζει να κάνω και SEO;

Ναι, αν κάνετε διαφήμιση στο Google Ads, είναι σημαντικό να κάνετε και SEO. Αν και οι διαφημίσεις στο Google Ads μπορούν να σας βοηθήσουν να κερδίσετε άμεσα πελάτες, η SEO μπορεί να βελτιώσει τη θέση σας στα οργανικά αποτελέσματα της μη επιληπτικής αναζήτησης στο Google.

Οι διαφημίσεις Google Ads είναι μια πολύ καλή επιλογή για να αποκτήσετε γρήγορη κίνηση και να αυξήσετε τον αριθμό των επισκεπτών στην ιστοσελίδα σας. Αλλά, αν δεν έχετε καλή βελτιστοποίηση SEO για τον ιστότοπό σας, τότε οι επισκέπτες μπορεί να μην μπορούν να βρουν τον ιστότοπό σας στα οργανικά αποτελέσματα της αναζήτησης του Google, πράγμα που σημαίνει ότι χάνετε πιθανούς πελάτες.

Συνεπώς, το SEO και οι διαφημίσεις Google Ads μπορούν να συνεργαστούν και να βοηθήσουν τον ιστότοπό σας να αναδειχθεί ως αξιόπιστη πηγή για τους πελάτες σας και να αυξήσουν τον αριθμό των επισκεπτών στην ιστοσελίδα σας.

Μπορώ να κάνω SEO μόνος μου;

Ναι, μπορείτε να κάνετε SEO μόνος σας αν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις και τον χρόνο που απαιτείται. Η βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας για τις μη επιληπτικές αναζητήσεις μπορεί να είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά με την κατάλληλη έρευνα και κατανόηση των βασικών αρχών του SEO, μπορείτε να ξεκινήσετε τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας.

Αν λοιπόν έχετε χρόνο, όρεξη και τεχνογνωσία να αφιερώσετε μήνες και χρόνια για να φτάσετε στο ανώτατο επίπεδο και να φέρετε αποτελέσματα στο δικό σας site προχωρήστε. Αξίζει όμως; Καθώς τρέχεις την δική σου επιχείρηση, οι παράγοντες κατάταξης  αλλάζουν διαρκώς και δεν είναι καθόλου απλό όχι μόνο να μπεις στη πρώτη σελίδα, αλλά και να διατηρηθείς εκεί.

Αρχικά, πρέπει να κατανοήσετε τις βασικές αρχές του SEO και τις πρακτικές βέλτιστης λειτουργίας του. Αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνει την κατανόηση των εργαλείων αναζήτησης λέξεων-κλειδιών, την ανάλυση της ανταγωνιστικής σας ανάλυσης, την κατανόηση των βασικών αρχών της τεχνικής SEO, της on-page και της off-page SEO και άλλα.

Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε τον χρόνο και την υπομονή για να αναλάβετε μια συνεχή βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας. Η βελτιστοποίηση μιας ιστοσελίδας είναι μια συνεχής διαδικασία και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και ενημέρωση.

Συνολικά σίγουρα θα κάψετε χρόνο, χρήματα για εργαλεία και εκπαίδευση για το αν και εφόσον πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εδώ έρχεται ένας ειδικός στο SEO. Θα πρέπει βέβαια να είστε σίγουροι ότι είναι Expert με αποδεδειγμένα αποτελέσματα!

Πόσο καιρό πρέπει να κάνετε SEO;

Ο χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση μιας καμπάνιας SEO εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η κατάσταση της ιστοσελίδας σας, ο ανταγωνισμός στην αγορά σας και η στρατηγική που ακολουθείτε. Άρα από εκεί θα εξαρτηθεί και το Κόστος SEO.

Γενικά, η SEO είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και βελτιστοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος που πρέπει να αφιερώσετε στην SEO.

Ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους σας, η SEO μπορεί να απαιτεί μερικούς μήνες ή ακόμα και χρόνια. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι η SEO είναι μια σταδιακή διαδικασία και δεν μπορεί να επιτευχθεί απότομα.

Γενικά, αναμένεται να δείτε βελτιώσεις στα αποτελέσματα της SEO σας μετά από μερικούς μήνες, αλλά η βελτίωση της θέσης της ιστοσελίδας σας στα αποτελέσματα αναζήτησης μπορεί να απαιτήσει ακόμα περισσότερο χρόνο. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε υπομονή και να συνεχίσετε να βελτιώνετε την SEO της ιστοσελίδας σ

Πακέτα SEO – Τι να επιλέξετε

Τα πακέτα SEO διαφέρουν ανάλογα με τον πάροχο και τις υπηρεσίες που προσφέρονται. Πριν επιλέξετε ένα πακέτο SEO, θα πρέπει να κατανοήσετε τις ανάγκες σας και τους στόχους σας για την ιστοσελίδα σας. Στη πλειονότητα των περιπτώσεων τα δικά μου πακέτα που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μου παρέχουν έναν μπούσουλα για έχετε μια εικόνα.

Κάθε project είναι διαφορετικό, συνεπώς θα αξιολογήσω το δικό σας project και στη συνέχεια θα δούμε εξατομικευμένα πως θα κινηθούμε στρατηγικά.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να αξιολογήσετε τις υπηρεσίες που προσφέρονται στο πακέτο και να διαπιστώσετε αν αυτές ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Ορισμένα από τα στοιχεία που θα πρέπει να εξετάσετε περιλαμβάνουν:

 • Ερευνητική ανάλυση των λέξεων-κλειδιών για τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας
 • Ανάλυση του ανταγωνισμού σας και της αγοράς σας
 • Βελτιστοποίηση του περιεχομένου και του κώδικα της ιστοσελίδας σας
 • Δημιουργία ποιοτικών συνδέσμων (backlinks) για την ιστοσελίδα σας
 • Παρακολούθηση και αναφορά των αποτελεσμάτων της βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας σας

Επιπλέον, θα πρέπει να εξετάσετε την εμπειρία και τη φήμη του παρόχου SEO πριν επιλέξετε ένα πακέτο SEO.

Συμπερασματικά

Το SEO είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φέρνετε περισσότερους πελάτες στον ιστότοπό σας, αλλά μπορεί να κοστίσει ακριβά. Αν ψάχνετε έναν τρόπο να εξοικονομήσετε χρήματα ή απλά θέλετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με το κόστος SEO, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει!

Διαθέτω πολλά χρόνια εμπειρίας έχοντας πετύχει σπουδαία αποτελέσματα σε άκρως απαιτητικούς κλάδους. Είμαι στη διάθεση σας για να δούμε αναλυτικά το δικό σας project!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καλώς Ήρθες